Blepharitis

Wat is Blepharitis?
Blepharitis een chronische ontsteking van de ooglidranden.

De ooglidranden vormen de overgang van de huid naar de conjunctiva (het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en het wit van het oog bedekt). Ter hoogte van de ooglid rand bevinden zich, naast de wimper, ook klieren, de Meibomiusklieren. Deze klieren produceren vetten die terechtkomen in de tranenfilm. De tranenfilm speelt een belangrijke rol in de bescherming en voeding van het oog.

Bij Blepharitis zijn de ooglid randen rood en licht gezwollen. Soms zijn er ter hoogte van de wimperimplant ook schilfers of korstjes aanwezig. Wanneer de Meibomiusklieren niet goed werken of verstopt zijn, wordt ook de tranenfilm aangetast, en ontstaan droge ogen (tekort aan traanvocht), gekenmerkt door rode en geïrriteerde ogen. Een verstopt kliertje kan evolueren tot een chalazion, een harde knobbel in het ooglid. Blepharitis geneest niet, maar kan wel onder controle gebracht worden, zodat u er weinig of geen hinder van ondervindt.

Hoe is Blepharitis te behandelen?

 • Gebruik warme kompressen. Warmte doet de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedcirculatie toeneemt en de genezing versnelt. Warmte helpt eveneens de verstopte ooglid klieren te legen, doordat de inhoud vloeibaar gemaakt wordt. U kunt kompressen opwarmen door ze in warm water te dompelen. Houd de warme kompressen gedurende 3 à 5 minuten op de gesloten oogleden. Let op dat u zich niet verbrandt.
 • Om de inhoud van de verstopte ooglid kliertjes te evacueren, is het aangeraden de oogleden te masseren. Om druk uit te oefenen op het onderste oog, kijkt u naar boven, en om op het bovenste ooglid te duwen, kijkt u naar onder. Plaats uw wijsvinger evenwijdig met de ooglidrand, vlakbij de wimpers. Oefen druk uit op de oogleden, naar het oog toe.
 • De basis van de behandeling is een goede dagelijkse hygiëne van de oogleden. Door de oog- lid randen zo schoon mogelijk te houden, worden de klieropeningen vrijgemaakt en vermindert ook het risico op besmetting. Aanbevolen wordt dagelijks -’s morgens en ’s avonds -de oogleden te reinigen om verergering te voorkomen. Het geheim van een succesvolle behandeling is standvastigheid.
 • In geval van droge ogen, zijn kunsttranen aangewezen. Gebruik bij voorkeur druppels zonder conserveringsmiddelen (bv. HYA- BAK@), om allergie of toxische reacties te voorkomen.
 • Bij infectie zal uw oogarts,beslissen om, samen met deze hygiënemaatregelen, antibiotica voor te schrijven. Bij ernstige ontsteking zal hij gedurende een korte periode overgaan tot corticosteroïden.

Reiniging van de oogleden
De reiniging van de oogleden blijft een uiterst belangrijke stap in de behandeling van Blepharitis. Voor een doeltreffende reiniging, zijn verschillende producten ontwikkeld. Al deze producten zijn zeer zacht voor de huid: ze hebben dezelfde zuurtegraad als de huid, bevatten geen parfum noch alcohol, lossen alle onzuiverheden op zonder de huid te irriteren, en hoeven niet nagespoeld te worden.

Supranettes
supranettes_viscosetissues
Supranettes is een product dat recentelijk ontwikkeld is voor hygiëne van het oog, geschikt voor de hele familie. Deze steriele, vochtige viscosetissues zijn per stuk verpakt en gedrenkt in plantaardige bestanddelen die een kalmerende werking hebben.

Supranettes zijn geschikt voor de dagelijkse reiniging van de oogleden en wimpers van baby’s, kinderen en volwassenen.

Toepassingsgebieden

 • voor de dagelijkse aseptische reiniging van oogleden en wimpers
 • ideaal voor tere babyogen om vuil te verwijderen dat ontstaat door geblokkeerde traanbuisjes (een veel voorkomende aandoening bij baby’s)
 • voor de hygiënische reiniging van het oog voor en na allerlei oogchirurgische ingrepen en behandelingen
 • voor dagelijks gebruik om de groei van bacteriën die aandoeningen zoals blepharitis en conjunctivitis kunnen veroorzaken of verergeren te helpen voorkomen
 • voor de verwijdering van vuil op oogleden en wimpers
 • voor de verzachting van gezwollen ogen
 • voor de verzachting van droge ogen
 • kan ook gebruikt worden voor de tere huid rondom de neus bij baby’s
 • ideaal voor ooghygiëne als er sprake is van aandoeningen zoals blepharitis, conjunctivitis en droge ogen