Ooghygiëne

ooghygieneWat is ooghygiëne?
Elke dag staan onze ogen voortdurend in contact met allerlei omgevingsfactoren: luchtvervuiling, bacteriën, droge lucht, wind, cosmetica enzovoort. Onze wimpers en oogleden zorgen voor een bepaalde mate van bescherming, maar deze bescherming is niet altijd voldoende.

Onvoldoende bescherming
Bovengenoemde omgevingsfactoren kunnen de oorzaak zijn van verschillende oog- en ooglidinfecties (zoals bijvoorbeeld conjunctivitis. Dit is een ontsteking van de conjunctiva, het bovenste weefsellaagje dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt). Die infecties hebben in sommige gevallen afscheiding, schilfers of korstjes tot gevolg, verschijnselen die de zeer gevoelige cornea kunnen beschadigen en die als cosmetisch onaantrekkelijk worden ervaren. Een goede ooghygiëne is ook bijzonder aan te bevelen na een oogchirurgische ingreep danwel elke behandeling van een oogarts, optometrist of contactlensspecialist.

Manieren om het externe oog te beschermen
Normaal reinigt u het gebied rondom uw ogen afdoende door simpelweg uw gezicht te wassen. Maar als u een wat gemengde of vette huid heeft, roos of regelmatig korstjes op uw oogleden dan is het aan te bevelen om uw oogleden dagelijks nog eens extra schoon te maken om infecties te voorkomen.

In uw oogleden zitten kliertjes die een olieachtige substantie produceren. Deze olieachtige substantie is onderdeel van uw traanvocht. De kliertjes (Meibom kliertjes) raken nogal eens verstopt, met onplezierige gevolgen: droog aanvoelende ogen en infecties.

Om dit te helpen voorkomen kunt u één maal per dag de buitenkant van de gesloten oogleden masseren met een in warm water of milde babyshampoo gedrenkt handdoekje of wattenstaafje. Op deze manier kunt u bacteriëngroei onder controle houden én de geblokkeerde kliertjes vrijmaken.

Het is ook belangrijk dat make-up iedere dag goed verwijderd wordt. Restjes oogschaduw en mascara kunnen anders ’s nachts in uw ogen terecht komen waar ze irritatie veroorzaken. Als u uw ogen schoonmaakt, wrijf dan altijd in de richting van uw neus. Anders kan het gebeuren dat het onderste ooglid iets van het oog af wordt getrokken zodat er een opening ontstaat waar restjes zich kunnen ophopen.

Steriele reinigingstissues
Steriele reinigingstissues zijn een relatief nieuw product. Elke tissue is apart verpakt zodat het oog altijd steriel en hygiënisch gereinigd wordt. Ideaal voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Ze kunnen gebruikt worden bij schilfertjes en korstjes op de oogleden en voor de algemene hygiëne na bijvoorbeeld een oogchirurgische ingreep. De vochtige aseptische doekjes zijn gedrenkt in plantenextracten die de ogen kalmeren en reinigen, zwellingen verminderen en vermoeide en droge ogen voorzien van vocht en verkoeling.
Overigens zijn deze steriele tissues niet in het bijzonder bedoeld of geschikt voor de verwijdering van make-up (daarvoor zijn diverse andere producten verkrijgbaar), maar wel om de eventuele – na de verwijdering van make-up achtergebleven – laatste restjes weg te nemen.

Oogbaden
Oogbaden kunt u bij de drogist of apotheek kopen. De vloeistof wordt meestal met een speciaal cupje geleverd dat u over het oog kunt plaatsen. Zodoende wordt het oog gespoeld en wordt irritatie en droogheid (veroorzaakt door bijvoorbeeld het werken achter een computer, lezen en televisie kijken).